VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Consolidatie Europese telecom op stoom, investeringen ook

De lang verwachte consolidatieslag in de Europese telecommarkt komt op stoom. De investeringen ook. Maar dat minder maar grote spelers een voorwaarde zijn voor investeringen, zoals telecombedrijven stellen, lijkt twijfelachtig.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Hutchison Whampoa uit Hongkong het Britse O2 overneemt voor bijna 11 miljard pond.

Hutchison is al actief op de Britse markt met Three en grijpt zo de koppositie in het VK.

Het is de tweede grote slag op de Britse telecommarkt na de eind vorig jaar aangekondigde verkoop van EE aan British Telecom voor 12,5 miljard pond.

Daarmee is de Europese telecomconsolidatie echt op stoom gekomen, nadat deze al jaren werd aangekondigd. Vorig jaar werd , circa vier keer zoveel als het jaar ervoor.

Soepeler
Dat de consolidatie vaart maakt is mede te danken aan een .

Bestuurders van telecombedrijven pleiten er al langer voor dat Brussel soepeler moet zijn bij overnames omdat bedrijven schaalvoordelen nodig hebben om broodnodige investeringen te kunnen betalen.

Vorig jaar keurde Brussel dan eindelijk enkele cruciale overnames goed. Hutchison kreeg toen goedkeuring voor de aankoop van het Ierse O2, een overname die achteraf een voorbode lijkt te zijn van de overname van het Britse O2.

KPN mocht daarna zijn Duitse dochter E-plus verkopen aan Telefonica. De lijn van Brussel lijkt te zijn dat het aantal spelers in een markt mag worden teruggebracht, mits de overnemende partij concessies doet in de vorm van de verkoop van capaciteit of licenties aan kleinere spelers.

De consolidatie komt dus op gang. Maar hoe zit het met de investeringen? Het lijkt erop dat het ook op dit punt de goede kant op gaat.

Investeringen
Adviesbureau Arthur D. Little stelde vorig jaar dat de kapitaaluitgaven door Europese telecombedrijven bereiken als gevolg van investeringen in 4G en glasvezel. Onderzoeksbureau Dell'Oro Group voorziet voor dit jaar een groei van de kapitaaluitgaven met dubbele cijfers.

De vraag is of dit nou te danken is aan de consolidatieslag is, of dat deze investeringen min of meer op zichzelf staan? Gezien het feit dat de meeste investeringsprogramma's al een paar jaar lopen, lijkt het op het laatste.

Dit is ook te zien aan de acties van bedrijven die zijn overgenomen. In Ierland investeert O2 bijna een half miljard euro in de bouw van een 4G-netwerk. Dit gebeurt onder de nieuwe eigenaar, maar deze investering was altijd al gepland.

Telefonica Deutschland, de nieuwe eigenaar van E-Plus, denkt juist een flink bedrag aan besparingen te realiseren op de benodigde kapitaaluitgaven. Dit is mede te danken aan het feit dat Telefonica onderhoudsinvesteringen in het oude 3G-netwerk kan verlagen omdat het dankzij de overname extra 4G-capaciteit heeft.

Oorzaak en gevolg

De consolidatieslag in de telecomsector is in volle gang. De daaruit voortvloeiende schaalgrootte zou moeten leiden tot nieuwe investeringen in de sector.

Recente ontwikkelingen laten echter zien dat de relatie tussen extra investeren en verdere samenklontering van telecombedrijven een stuk minder eenduidig is dan de sector beweert.



Gerelateerde artikelen